Terug

Gevel helt naar buiten

CR-DS

Wij hebben 3 jaar geleden een half open bebouwing gekocht. Nu hadden wij een architect aangesteld voor onze woning verder af te werken. Hij zei mij dat onze (vrijstaande) zijgevel instabiel is en dat ik onmiddellijk de brandweer moest bellen voor het stabiliseren hiervan. Het is de punt van ons dak dat afhangt naar buiten toe (dus linker zijgevel). Onze buurman heeft blijkbaar ongeveer 7 jaar geleden van zijn puntdak een plat dak gemaakt (met architect). Dit zou zorgen dat onze gevel (bovenste stuk) stilaan naar beneden, verder en verder, zakt en ooit dus naar beneden zal komen. 
Ik heb een mail gestuurd naar de bouwdienst van mijn stad (om zijn vergunning te checken) en naar de verzekering. Deze week komt er ook nog een expert langs om het oorzakelijk verband na te gaan. Indien mijn buurman aansprakelijk wordt gesteld op welke manier handel ik dan het best? 


1 Antwoord

Antwoord van Advocatenkantoor Van Renterghem

Geachte,

Indien er ondertussen nog geen tot een regeling tot stand zou zijn gekomen dient de buur onverwijld en op gepast wijze in gebreke te worden gesteld, onder meer op grond van artikel 544 B.W. (hetgeen u ondertussen ook voor uzelf even kan nagaan).

Een correct opgesteld ingebrekestelling is noodzakelijk om uw rechten te vrijwaren

Indien er geen regeling mogelijk zal een gerechtelijke procedure overwogen dienen te worden, doch gelet op de aard van de foutloze aansprakelijkheid van artikekl 544 B.W. zou dit geen bezwaar mogen zijn (hetgeen tevens uw onderhandelingspositie sterkt).  Het is wel zo dat naast de gerechtskosten de kosten van een gerechtsdeskundige een rol zullen spelen bij het beoordelen van een dergelijk dossier.

Laat alvast niet na contact op te nemen met het kantoor voor een eerste vrijblijvende duiding.

Hopend u hier alvast mee van dienst te zijn geweest, verblijf ik inmiddels,

met vriendelijke groeten,

Johan Van Renterghem
advocaat
www.defidem.be

 

Het bovenstaand antwoord is een vrijblijvende algemene duiding op basis van een beknopte vraagstelling en kan derhalve geen aanleiding geven tot enige aansprakelijkheid onder welke vorm dan ook.