Terug

Kan ik een boete van iemand opvragen bij de politie ?

Yasmine

Beste,

 

ik zit een lange tijd met een vraag in mijn hoofd die ik kwijt wil en waar ik snel een antwoord op wil hebben.

ik heb 4 of 5 maanden geleden 800 euro aan een vriendin van me geleend omdat ze een boete had en ze dat niet kon betalen. ik heb ook steeds aan haar gevraagd wanneer ik die terug krijg weigert ze het terug te geven met als verklaring dat ze geen geld heeft. nu zou ik haar graag voor de rechter willen slepen maar heb nog geen bewijsstuk. nu is mijn vraag, kan ik bij de politie de boete van haar opvragen dat kan dienen als bewijsstuk tegen haar of mag dat niet ?

 

graag een snelle reactie,

 

mvg,

yasmine


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Geachte,

Uw vraagstelling is niet echt relevant voor uw probleem.

Uw vriendin heeft geld van u geleend met het doel een boete te betalen, doch het doel van de lening is juridisch irrelevant voor uw vordering in terugbetaling.

U dient enkel te bewijzen dat zij geld van u ontleend heeft.  Indien dit door middel van een overschrijving gebeurd is zal dit geen probleem zijn, doch indien u dit gewoon overhandigd heeft bestaat er een bewijsprobleem en dient u minstens een erkenning van haar te bekomen dat zij dit bedrag ontleend heeft. 

In uw feitenrelaas verwijst u naar het feit dat zij weigert het geld terug te geven omdat zij geen geld zou hebben.  Indien dit per e-mail zou gebeuren onder verwijzing naar ontlening en de omvang van de som geld heeft u reeds een begin van bewijs.

Zonder concrete stukken kan u evenwel niet verder.

In ieder geval is de boete irrelevant en kunnen derden sowieso geen kopie bekomen van boetes, tenzij zij o een of andere manier bij een (afgesloten) strafdossier betrokken zijn (bijvoorbeeld als slachtoffer).

Met vriendelijke groeten,

Johan Van Renterghem
advocaat

Advocatenkantoor Van Renterghem