Terug

Mag je onterecht opgepakt worden?

Bart

Beste,

Woensdag besloot ik een daguitstapje te doen naar Blankenberge. Alles verliep prima tot ik opeens in een winkelstraat werd tegengehouden door 2 combi's. Ik werd meteen in de handboeien geslagen en meegenomen naar hun kantoor. Daar werd ik uitvoerig gefouilleerd (naakt) en werden er vingerafdrukken genomen.

Blijkbaar was er en inbraak geweest in een auto en een portefeuille gestolen door iemand met een rode muts. Jammer genoeg had ik ook een rode muts op. Ze hebben uiteraard niks gevonden omdat ik er niks mee te maken heb. Toch werd ik nog in een cel gestoken omdat ze naar de onderzoeksrechter moesten bellen voor het verdere verloop. Na een uur werd ik dan vrijgelaten.

Ik werd dus 1 uur als een crimineel behandeld omdat ik een rode muts aanhad.

Kan dit zomaar?


1 Antwoord

Antwoord van Advocatenkantoor Vaerewyck

Geachte,

 

Op basis van de 'heterdaad'-procedure kunnen politiediensten verregaande stappen zetten, zoals in uw geval.

De vraag is natuurlijk of er wel van een heterdaad situatie gesproken kon gesproken worden in uw geval.

Ten einde dit na te kunnen gaan zou u in feite inzage moeten hebben kunnen nemen van het dossier alvorens evt. verdere stappen te ondernemen.

Op basis van het PV nr. kan u(w advoaat) teurgekoppelen naar het Openbaar Ministerie om op de hoogte te blijven van de stand van zake van het lopende onderzoek alsook om ten gepaste het dossier te kunnen inkijken en kopiëren.

Dit zal relevant zijn voor de nodige beoordeling inzake.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Mr. Gaétan Vaerewyck