Terug

Wat houdt het recht op 10 jaar aansprakelijkheid door de bouwfirma allemaal in?

Nancy

Geachte

 

Wij bewonen een nieuwbouw, gekocht in december 2009. Sinds een aantal jaren vertoont onze woning aan de binnenmuren scheuren die met de jaren langer er breder worden. Toen we de vraag stelden aan de bouwheer, vertelde die ons dat dit heel normaal is, en dat er pas over een probleem gesproken kan worden, wanneer het om de buitenmuren of steunmuren gaat. Hij gaf de tips om alles te behangen, zodat het niet meer zichtbaar is. Ook, aan de ramen komt heel veel tocht en dus ook verkeerslawaai onze woning binnen. Dus zo winddicht is onze woning, jammer genoeg, niet. We lossen dit momenteel op door handdoeken en boeken op de vensterbanken te leggen, om de koude tegen te gaan. Kunnen wij ons beroepen op het recht van 10 jaar aansprakelijkheid van de bouwfirma om de herstellingen / aanpassingen uit te voeren? Wat houdt die 10 jaar aansprakelijkheid effectief in? Welk advies raadt u ons aan?

 

Met dank

Nancy


1 Antwoord

Antwoord van Samuel STEVENS

Geachte Mevrouw,

 

Het lijkt mij dat U best toch een aangetekende(!) ingebrekestelling verstuurt aan de aannemer en de architect, teneinde de ernst en oorzaak van deze gebreken te laten controleren hersteld te weten (en zekerheid te hebben dat deze scheuren geen impact hebben op de stevigheid van uw woning).

 

Betreffende het niet-winddicht zijn, kan ik kort stellen dat men dit probleem sowieso zal moeten herstellen, aangezien dit een niet-conformiteit van uw woning betreft (lees: men mag er redelijkerwijs van uitgaan dat een woning dergelijk gebrek niet vertoont).

 

Mvg,