Terug

Welke stappen moet ik nu ondernemen mvt scheiding?

van daele roland

Geachte, Ik ben Belg en sinds 9 jaar woonachtig in Spanje, gehuwd met een Belgische. Ik heb 3 kinderen, door de economische crisis in Spanje ben ik vorig jaar terug naar België komen werken. Ik werk 2 maand en ga dan 10 dagen naar huis, bij mijn laatste thuiskomst weigerde mijn vrouw mij nog in huis binnen te laten. Ze had een nieuwe vriend. Mijn vrouw werkt niet en ik betaal het huis af van mijn loon. Ik mocht wel mijn kinderen zien, maar ik mag niet meer terug gaan of ze laat mij opnemen door een bevriende politiebeambte. Ik weet niet op welke basis, ik heb nooit geweld gebruikt. Ik heb momenteel ook geen verblijf in België en ben voorlopig ingetrokken bij mijn schoonouders. Wat moet ik verder ondernemen? Bedankt, Roland


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Geachte,

 

U kan een echtscheidingsprocedure opstarten lastens uw echtgenote, met dringende en voorlopige maatregelen, uit te spreken in kortgeding.

 

Indien u het huwelijk nog een kans wenst te geven, kan u zich richten tot de Vrederechter.

 

De bevoegde rechter is telkens de rechter die bevoegd is voor de plaats waar de echtelijke woonst is gelegen.

 

Voorlopige maatregelen zullen de situatie stabiliseren, en de voorlopige rechten en plichten van iedere partij vastleggen in een vonnis.

 

Vervolgens kan worden nagegaan of er een akkoord kan worden gesloten omtrent de echtscheiding (EOT),  of er een verzoening mogelijk is, of dat de echtscheiding op basis van het artikel 229 Burgerlijk Wetboek ("onherstelbare ontwrichting") moet worden benaarstigd.